Blogi

”Tähtikartan äärellä”

23.5.2017

Lue blogi tästä – ”Tähtikartan äärellä”

Juha Kilpiän 23.5.2017 kirjoittama blogi Parisuhdekeskus Katajalle.

Parisuhdekeskus Kataja on maamme ainoa vahvistavaan parisuhdetyöhön keskittynyt poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton järjestö ja sillä on takanaan jo yli 20 vuoden historia.

Halusin kirjoittaa blogin, jossa esitän kysymyksiä siitä, millaisena parisuhdetyössä nähdään sukupuolet ja miten se vaikuttaa siihen, ketkä hakevat apua omalle parisuhteelleen. Mikä on se osaaminen, mikä näyttäytyy joillekin ihmisille varsin ohuena yleisessä parisuhdetyössä?

Muinoin, historiassa, kauan sitten, jopa ennen Parisuhdekeskus Kataja ry:n perustamista, on julkaistu varsinkin nykypäivänä monelle meistä varsin koomisena kirjana näyttäytyvä ”Miehet ovat Marssista, naiset Venuksesta”. Kirjan on kirjoittanut John Gray vuonna 1993. Julkaisusta on siis aikaa 24 vuotta ja silti sitä voidaan pitää liki esihistoriallisena, kun otetaan rinnalle katsantoon millainen oli maamme naisten, miesten ja transihmisten näkökulmasta. Kirja on julkaistu silloin, kun suomessa ei ollut olemassa minkään valtakunnan translakia ja sitä saatiin odottaa vielä kymmenen piinaavaa vuotta. Se on julkaistu silloin, kun raiskaus avioliitossa ei vielä Suomessa ollut kriminalisoitua, se tapahtui seuraavana vuotena. Ruotsissahan tämä oli tapahtunut jo yli 30 vuotta aiemmin. Se julkaistiin silloin, kun oikeastaan juuri Setaa lukuunottamatta yhtäkään valtakunnallista järjestöä ei kiinnostanut tippaakaan samaa sukupuolta olevien parisuhteet puhumattakaan siitä, että he voisivat mennä avioliittoon. Se julkaistiin silloin, kun suomi oli tässäkin mielessä aivan toinen maa. Monella tapaa kivikautinen.

Ja silti – vaikka kirja on kirjoitettu aivan käsittämättömän kauan sitten, elää sen sisällön kaltaisia ajatuksia edelleenkin parisuhdetyön kentällä ja ne heräävät henkiin joidenkin parisuhdetyön ammattilaisten puheissa sekä kirjoituksissa. Ja siksi edelleenkin toiset meistä joutuvat sukupuolensa takia kysymään hakiessaan apua parisuhteelleen, tunnetko jonkun terapeutin, joka olisi turvallinen ja sensitiivinen – eli ammattilainen?

Tästä kirjoitin.