Blogi

Häiriöstä omanlaisuuteen

8.2.2018

Tapasimme kouluttajakumppanini Veetin ja Vennin kanssa täällä kulttuurikeskus Sähinässä, jotta voimme suunnitella tarkemmin kahta tulevaa koulutusiltapäiväämme autismista ja transsukupuolisuudesta. Minulta kysyttiin, mikä on tulokulmani näihin koulutuksiin – mikä saa minut toteuttamaan nämä? Juuri tämän kysymyksen esittämisen takia minulla on niin hyvä mieli näiden koulutusten toteuttamisesta heidän kanssa. Tärkeää ei ole vain mitä tehdään vaan miksi sitä tehdään, koska se vaikuttaa aina lopputulemaan.

Minua kiinnostaa merkittävän paljon ihmisten nähdyksi tuleminen sellaisena, että heillä kasvaa tahto, kyky ja mahdollisuus olla näkyvillä omana itsenään. Tämä on elinehto osallisuudelle ja sitä kautta oman kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ylläpitämiselle. Mikäli meidän pitää hakea lupaa, väistellä tai selviytyä menee näihin energiaa niin paljon, että aivan liian usein sitä ei riitä mihinkään muuhun. Tai jos riittää, saatetaan mennä niillä rajoilla, joilla pienikin ylimääräinen vaatimus, poikkeama ennakoitavasta saa tilanteen järkkymään ja olemme helposti jo kohtuuttomassa tilanteessa. Joko riistämässä itseämme tai riiston kohteina. Ja kohtuuttomissa tilanteissa reagoinnit eivät välttämättä ole kauniita, eivät yhteisöille tai itsellemme hyväksi.

Merkittävän paljon kiinnostaminen tarkoittaa myös sitä, että haluan mahdollistaa tilanteita, joissa ihmiset voidaan nähdä monin erin tavoin moninaisina ja edelleen normaaleina. Lääketiede on rakentanut kielen, jossa sana ”häiriö” kuvaa myös kaikkea sitä mikä on osa ihmisyyttä ja kauneutta. Kieli rakentaa maailmaa ja tässä tapauksessa paljolti sitä, mitä pidämme häiriönä ihmisyydessä.

Sekä autisminkirjo että sukupuolenmoninaisuus sisältävät sanat, jotka kuvaavat jotain ihmisyyden toteuman laajasta variaatiosta. Olemme jokainen niin monilla tavoin erilaisilla toistensa kanssa risteävillä janoilla sijoittuneet niin ainutlaatuisesti, ettei toisen identtisen yksilön löytyminen ole mahdollista. Riippuen mittarista ja mittayksiköstä, olemme eri lailla osa häiriötä tai sitten osa omanlaisuutta.

Tämän takia tuo ensimmäinen kysymys, minkä Veeti ja Venni kysyivät – ”mikä on tulokulmani näihin koulutuksiin?” on merkityksellinen. Meillä on tavoitteena auttaa meitä näkemään ihmiset ja tukemaan heitä omana itsenään olemisessa ja selviämisessä yhteisöissä.

– Juha Kilpiä, Aktuaali koulutuspalvelu


Koulutukset

26.3. klo 14-15.30   Autismin kirjo ja suhteissa eläminen
23.4. klo 14-15.30   Transsukupuolisuus ja suhteissa eläminen

Paikka

Kulttuurikeskus Sähinä, Heikkiläntie 10, Helsinki

Kouluttajat
Juha Kilpiä yhdessä Veeti Nevalaisen ja Venni Turtiaisen kanssa