Blogi

”Miksi viisi oivaa vinkkiä eivät ole aina oivia?”

21.9.2017

Lue blogi tästä – ”Miksi viisi oivaa vinkkiä eivät ole aina oivia?

Juha Kilpiän 21.9.2017 kirjoittama blogi Parisuhdekeskus Katajalle.

Parisuhdekeskus Kataja on maamme ainoa vahvistavaan parisuhdetyöhön keskittynyt poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton järjestö ja sillä on takanaan jo yli 20 vuoden historia.

Halusin kirjoittaa blogin, jossa ehkä vähän kriittisestikin nostaisin esiin meidän hyvinvoinnin edistämisen alan ammattilaisten vastuuta siitä kirjoittelusta, joilla vastaamme sekä nopean median että omiin tarpeisiimme. Yksi innoittaja tälle blogille oli kokemus siitä, kun Helsingin Sanomat otsikoi artikkelinsa tutkimusprofessori Osmo Kontulan sanonnalla ”Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”.

Osmo tulkitsee tilastoja ja tekee sieltä nostoja. Tilastoja lukemalla nostot ovat oikeutettuja ja hyviä keskustelun avauksia. Ajattelen, että meidän hyvinvoinnin edistämisen ammattilaisten tehtävä olisi osata vastata noihin avauksiin siten, että niistä seuraisi mahdollisimman monelle ja moninaisissa tilanteissa elävälle hyvinvointia. Muistan lukeneeni monia kommentteja, joissa seksuaaliterapeutit, parisuhdeterapeutit ja muut suhteiden parissa ammatikseen työskentelevät olivat vahvasti ihastuneet suutelemiseen ja ylistivät sitä ratkaisuna likimain kaikkeen ja kaikille. Keskustelun avaukseen ei vastattu. Keskusteluun ei tuotu meidän osaamista siitä, miten suutelu voisi edistää hyvinvointia tai toisaalta niitä syitä ja selityksiä miksi ei ole suudeltu tai miksi suutelu ei aina olekaan se ratkaisu maailman rauhaan. Miksi esimerkiksi suutelu voisi olla tuhoavaa?

Ajattelen, että yksi osa ammattilaisuutta on osata nostaa esille seikkoja, jotka eivät ole niin ilmeisiä. Joiden kautta asia säilyy moninaisena, sopivan kompleksisena eikä missään nimessä ”näinhän se aina on” ja ”kaikki tarvitsevat” lauseita sisältävinä. Uskon, että näin voimme paremmin auttaa ihmisiä rakentumaan kohti itselle hyvää elämää – oli siinä sitten suutelua tai ei. Koska aina on niitä, joilla on onnellisuutta ilman suutelua, jotka kuuluvat siihen ”harvoin” porukkaan.

Syy miksi nostin esiin vinkkilistat lähti kokemuksista, että niihin oman kokemukseni mukaisesti tiivistyy harmittavan usein tuo normatiivisyys. Kun asia ilmaistaan nopeasti ja tiivistetysti, läpinäkyvyys omista arvoista ja asenteista on suurempi. Joten ajattelen, että meidän ammattilaisten vastuu listoja tehdessä on myös suurempi. Ja ainakin meidän tulisi olla kriittisempiä ja tarkempia niitä jakaessa.