Miksi viisi oivaa vinkkiä eivät ole aina oivia?

Blogi on julkaistu 21.9.2017 Parisuhdekeskus Katajan sivuilla.

Kirjoitin Googleen hakusanoiksi ”viisi vinkkiä..”, ”viisi neuvoa..” ja ”viisi ohjetta..”. Hyviä listoja löytyi niin Kroatian matkailuun, tietoturvaan, sienireissun toteuttamiseen kuin eläkepäiviin varautumiseen. En hakenut millään tarkemmalla hakusanalla, mutta uskottavasti liittämällä mukaan sanan parisuhde, seksuaalisuus tai rakkaus löytyisi monta mainiota listaa lisää. Asiantuntijat ovat ilmiselvästi hanakoita näiden tekemisessä ja toisaalta nopea media nielaisee ne oivana ”käyttismateriaalina”.

Niinpä minäkin päätin yrittää. Eihän se voi olla niin vaikeaa. Ohessa on lista siitä, mitkä asiat ihmisen hyvinvointia koskevissa listoissa pohdituttavat.

Vinkkilistat

 1. Helposti tekevät yleistyksiä sen sijaan että ne huomioisivat yksilöitä.
 2. Usein rakentavat normatiivisuutta sen sijaan että edistäisivät valintana omanlaista elämää.
 3. Usein tekevät maailmasta yksinkertaisen sen ollessa oikeasti usein monimutkainen.
 4. Harvoin huomioivat ihmisten yksilöllisiä eroja vinkkien vastaanoton lähtötilanteissa.
 5. Kasvattavat ihmiskuvaa, jossa joku muu tuntematta tilannetta tietää paremmin mikä jollekin on hyväksi.

Nyt kun luen tekemäni listan, niin onhan se vähän yleistävä, sellainen ikävästi toisten puolesta tietävä ja vähän ylhäältäkin niiden tekijöitä ja lukijoita katsomaan pyrkivä. Ei ollut oikein hyvä. Niinpä yritän nyt uudestaan ja teen toisen listan – viisi vinkkiä vinkkilistojen lukijoille.

Kun luet vinkkilistaa parisuhteesta, rakkaudesta ja seksuaalisuudesta

 1. Mieti mikä siinä on sellaista, missä kohtaa sinut nähdään kokonaisena ja missä ei? Entä kuka jää näkymättä?
 2. Mieti millaisia arvoja lista välittää sinulle? Mikä nähdään tavoiteltavana ja miksi? Onko se kaikille hyvää?
 3. Mieti perustuvatko listan vinkit tutkittuun tietoon vai mutuun?
 4. Katso kuka listan on tehnyt ja miksi juuri nämä vinkit on valittu listalle? Mikä on tekijän motiivi?
 5. Pohdi, minkä vinkin kanssa olet samaa mieltä ja minkä kanssa erimieltä? Ole siis kriittinen.

Näiden vinkkilistojen tekohan on varsin koukuttavaa. Ymmärrän hyvin, miksi niitä tehdään. Ja toisaalta miksi jaetaan sosiaalisessa mediassa. Niihin saa tiivistettyä lyhyeen mittaan paljon asioita.

Mikä minua alun perin motivoi näiden listojen maailmaan, kirjoittamaan blogia tästä aiheesta. Ehkä se, että tuon tuosta luen erilaisilla somen palstoilla palautetta parisuhteiden, seksuaalisuuden ja rakkauden vinkeistä, jotka herättävät lukijoissa pienimmässä määrin harmitusta ja toisessa päässä surua, raivoa ja osattomuutta. Näin voi tapahtua, kun väkivaltaisessa parisuhteessa elävä lukee tekstiä ”suutelu parantaa haavat” tai kun muunsukupuolinen lukee vinkin ”kaikki ihmiset, miehet ja naiset tarvitsevat kosketusta”. Ylipäätään miettisin aika paljon, ennen kuin sanoisin ”kaikki tarvitsevat”, ”ihmiset on rakennettu niin, että…” tai ”kukaan ei selviä ilman…”.

 • Juha Kilpiä